Recept voor ongeveer 35 chebekia koekjes. Voor een huishouden met meer personen kun je het recept verdubbelen of ver-viervoudigen.

Ingrediënten:
30ml zonnebloemolie
30ml rozenwater (mazhar)
1 theelepel zout
Halve theelepel verse gist
65 gram gesmolten boter
1 eetlepel azijn
1 eieren
25 gram gemalen Venkelzaad (kun je in een koffiemolen vermalen)
25 gram gemalen Anijszaad (zelfde als hierboven)
75 gram geroosterde sesamzaad
75 gram gekookt en gemalen amandelen
250 gram bloem

Extra:
honing voor het bakken (1 liter)
olie voor het bakken (circa 1 liter)
Sesamzaadjes of grof gemalen amandelen voor de sier (1 glas)
Lauw water om mee te kneden (half glas)

Bereiding: Meng de gesmolten boter (wel laten afkoelen), de zonnebloemolie
de eieren, de gist, azijn, zout en de rozenwater in een grote kneedbord, of bak.

Voeg daarbij de gemalen venkelzaad en gemalen anijszaad toe en roer het mengsel goed.
Voeg nu de goed gemalen amandelen en sesamzaad en meng die goed door elkaar.
Houd het lauwe water gereed zodat je kunt kneden indien nodig.

Voeg de bloem toe beetje bij beetje tot dat je een zachte deeg hebt. Het kan zijn dat je meer dan 250gr nodig hebt. Kneed het zo nodig met het lauwe water om het deeg soepel te houden.
Dek een tafel of een gedeelte van een tafel met een kleed. Maak kleine bolletjes van het deeg en leg d ie op het kleed. Bedek ze met een andere kleed. Maar beter bedek je ze met plastic om een korst te voorkomen. Laat ze even max 10 min. liggen.

Neem een bolletje en sla het zo rechthoekig en plat mogelijk. Ga er met de deegroller overheen.
Vouw de chebekia zoals in het filmpje aangegeven (of op een eigen manier)
Doe dit ook met de rest. Als je alleen bent kun je beter alles klaar draaien en maken en dan pas bakken.

Zet de olie en honing op hoog vuur. Bak de Chebekia in de olie tot een bronzenkleurtje (op hoog vuur). Daarna doe je ze in de honing. VERGEET NIET HET VUUR VAN DE HONING OP ZIJN LAAGST TE ZETTEN, zo kan de Chebakia meer honing opnemen. Als het voldoende in de honing heeft gelegen. Leg het dan op een zeef zo dat het nog kan afdruppelen en versier het met sesamzaadjes of amandelen. En dan leg je ze gelijk goed gesorteerd in een bak of grote bord.